Kiipeilypaikat

Sisäkiipeilyä Rovaniemellä – Väki

Helpoin tapa aloittaa ja kokeilla kiipeilyä Rovaniemellä Kiipeily- ja joogakeskus Väellä. Sisällä boulderoidessa kiivetään muutaman metrin korkuisia reittejä niin että alla patja suojaa mahdollista putoamista. Tarvitset vain liikuntaan sopivat vaatteet; kiipeilyssä käytetään erityisiä kiipeilykenkiä, jotka voit vuokrata Väeltä. Väen henkilökunta auttaa alkuun: ”Kun saavut Väkeen ensimmäistä kertaa, käymme kanssasi läpi boulder-kiipeilyn perusasiat. Jatkossakin saat henkilökunnaltamme vinkkejä ja ohjausta aina kun tarvitset.”

Milloin Rovaniemellä/Lapissa voi kiivetä ulkona?

Rovaniemellä ja Lapissa ulkokiipeilykausi on huhtikuusta syyskuuhun. Huhtikuussa tulee valita kelinmukainen päivä (siis aurinkoinen) ja lumesta puhdistetut kivet sekä lähestymiseen sukset (tai hätätapauksessa lumikengät). Lumet sulavat toukokuussa jolloin lähestymisen voi hoitaa kumisaappain.

Huomaathan kelirikkoajan: Älä aja hiekkatietä jos autosi jättää siihen urat. Kelirikko tekee lähiksistä normaalia pidemmän.

Räkkä eli itikka-aika alkaa noin kesäkuun puolivälissä ja päättyy arviolta elokuun alkupuolella, joka vuosi vähän eri aikaan. Tällöin itikoita on todella paljon, niin paljon että niitä vastaan on suojauduttava: Pitkät vaatteet sekä hyttyshattu.

Säännöt ja rajoitukset

Katso ajankohtaiset access-tiedot 27 Cragsista kunkin kiipeilypaikan kohdalta. Esim. lintujen pesintä voi rajoittaa kiipeilyä.

Suositut boulderit

Ranuankivi on kevään ensimmäisenä sulava ulkokiipeilypaikka

Ranuankivi

Kevään eka ulkokiipeilypaika. Sulaa ja kuivuu hyvin, tuulettomana päivänä lämmin ja kiva. Kesän aurinkoisina päivinä pääfeissi varjossa illalla. Helppo parin tunnin iltakohde, afterwork. Vartissa perillä, keskustasta 10 min autolla + lyhyt parin minuutin kävely. Täällä tsäänssi tavata muitaki ku rovaniemeläisiä. Vain pari helppoa reittiä.

Hiidenkirnuilla on valinnan varaa riittää korkeasta ihan matalaankin kiveen.

Hiidernkirnut

Kuuluisa paikka – nähtävyyskin. Huom. hiidenkirnuissa ei tule kiivetä!

Kiven luonne ja laatu vaihtelevaa – otevalikoima krimpeistä poketteihin ja slouppeihin.

Näkemisen arvoisia sektoreita,

Kivet ryppäissä.

Seuraa karttaan merkittyä polkua, muuten on märkää ja hankalaa.

Rovaniemen helpoimmat köysireitit, pääparkkikseltä paavokiven hyville kutosille – hieman pidemmälle kävellen käymisen arvoisia sektoreita terminaattori highball ja poikkari sen vieressä sekä rotanloukku, blanta baja, pyramidi, cojones slouppereita, puoli tuntia ajomatkaa ja lähis minuutin ja vartin väliltä, keskikesällä paljon hyttysiä

Viimeinen tuuttikuski, Martti Servo -kivi

Martti Servo

Maisemallinen paikka mäen päällä. Lapin esteettisimmät reitit. Slouppereita paljolti.

Klassikkoreitit vaikeita: Turvasanat 7A, Voimasanat 8B+, Pimp my ride 7B+. Paljon hyviä kutosia.

Rovaniemeltä autolla puolisen tuntia ja kävelyä viitisen minuuttia. Hiekkatie kuivuu ajokuntoiseksi toukokuussa lumien lähdettyä – älä aja kelirikon aikaan, eli siis silloin kun tiehen jää uria!

Muita mainittavia

Hietavaara: Noin 70 boulder-reittiä himpsusti hajallaan. https://27crags.com/crags/hietavaara

Syväsenvaara: Matala släbi keskustassa, myös helpohkoja reittejä https://27crags.com/crags/syvasenvaara

Autiosaari: Bouldereita nelosesta kutoseen https://27crags.com/crags/autiosaari

Suositut köysipaikat 

Karhunulkin eli Songan ominaista vaakahalkeamaa

Karhunulkki (”Sonka”)

Lähin köysikallio Rovaniemeltä. Ylhäältä kaunis maisema (ja siellä on myös laavu)! Pieni ja pippurinen, kymmenisen metriä korkea. Vaakahalkeama on omanaispiirre. Myös muutamia helppoja reittejä. Iso halkeama Palapeli-reitillä on hyvä trädin harjoitteluun, ja yleensäkkin yläköyden virittäminen on helppoa.

Monesti kuivinta, kallio saa aamupäivän aurinkoa: Kylmällä mene aamupäivällä ja lämpimällä mene iltapäivällä. Märkänä nihkee kiivetä sillä ei ole kitkaa.

Kun Karhunulkki on käynyt tutuksi niin poikkea myös Käärmerakalla (kts. alta).

Tien porttiin on Vuoristoklubin jäsenetu: Jäsenet voivat ajaa perille kallion eteen, lyhentää kävelyä 2 km, jäljellä jää vain parin minuutin kävely.

Petäjävaara

Petäjävaara

Suomen Lapin tyylikkäin sporttikaltsi. Nätillä paikalla, anna itsesi tottua paikkaan.

Ei juurikaan helppoja reittejä, laaja valikoima kutosia ja seiskoja + Lapin ensimmäinen kasin köysireitti, pari vitosen trädiä, helpohko trädi-sektori oikealla muttei tiietä kuka siellä kiipee. Monipuolinen – Kattoa, halkeamaa, pystyä seinää.

Aurinkoinen, varjo lankeaa ehkä iltaseitsemältä. Silti kuivuu yllättävän hitaasti, kuivumiseen ei riitä yksi aurinkoinen puolipäivä.

Rovaniemeltä autolla 1,5 h ja kävelyä noin 20 min ylämäkeen. Tarkkasilmäinen erottaa polun perille seuraamalla kivikasoja, muut seuraa gps:ää.

Käärmerakka

Matala kallio samantyylistä kiveä kuin Karhunulkilla. Uusi (itä) ja vanha puoli (länsi) on vaaran vastakkaisilla rinteillä – vanhalla puolella on helpompia reittiä (on silti rehtejä kutosia). Uudella puolella (itäpuoli) voi käydä ihastelemassa vaikeaa mixtareittiä Kyberpunk sekä valtavaa kattoa. Kimurantteja reittejä.

Ei ole kevään ensimmäisiä koska tietä ei saa ajaa kelirikon aikaan, siiis silloin kuin autosi jättää tiehen urat! Parempi yrittää vasta kesäkuussa koska soratietä on pitkästi. Rovaniemeltä autolla noin tunti ja kävelyä 10 min.

https://27crags.com/crags/kaarmerakka

Pajuvaaralla vähäeleinen kallio

Pajuvaara

Hyviä kutosen sporttireittejä kymmenkunta – muuta ei olekkaan. Aikalailla pystysuora, jokunen pieni katto.

Rovaniemeltä autolla noin 2 h, lopussa pitkähkösti soratietä.

https://27crags.com/crags/pajuvaara

Korouoman Pirunkirkko-sektori tarjoilee hyviä kutosen ja seiskan sporttireittejä

Korouoma

Korouoman rotkolaakso on vaikuttava näky kaikkiaan! Retkeilykohde, muutamia laavuja ja muita taukopaikkoja.

Korouoman topokirja julkaistiin v. 2024 ja on saatavilla hyvin varustelluista kiipeilykeskuksista ja -kaupoista. 27 Cragsin topo ei ole ajantasalla, nimet ehkä löytyy mutta juuri muuta ei.

Korouoman eräkahvila tarjoilee myös ruokaa, katso aukioloajat https://www.irmankokkailut.fi/. Eräkahvilan osoite: Saukkovaarantie 35, 97815 Pernu.

Rovaniemeltä ajoa 1,5 h + kävelyä kohteesta riippuen vartista tuntiin. Katso lähis opaskirjasta.

Kesällä

Reitit alkaa kutosesta. Monipuolisesti sporttihänkistä seikkailuträdeihin. Kahdenkin pitchin reittejä – uniikki kohde Suomessa.

Keskikesällä itikoita isosti! (kts. alusta Räkkä). Joen yli on kahlattava.

Osittain luonnonsuojelualuetta: Pirunkirkolla (eli sporttisektorilla) kiipeily kielletty 1.5.–31.7. pesintäaikaan.

Talvella

Suomen isoimmat jääputoukset, korkeus 30–60 m. Useita kymmeniä reittejä jäällä jotka vaihtelevat talven mukaan ja talven edetessä, sekä kymmeniä hienoja mixtareittejä sekä pulteilla että trädinä, myös jyrkällä.

Jääkiipeilykausi on marraskuusta huhtikuun alkuun (vaihtelee vuosittain).

Korouoman derby – Suomen Lappilainen jääkiipeilyhaaste: montako putousta kiipeää päivässä.

Katso myös

Ruotsi

Norja

  • Kvaloya: Varsin kaunis paikka. Tämä Tromssan takana oleva saari tarjoaa hyvää sporttia ja trädiä, niin lyhyttä kuin pitkää reittiä. Rauhallinen paikka – Kvaloyalla ei ole Lofoottien ruuhkaa. Hyviä paikkoja mm.
    • Ersfjorden: Paljon sporttia. Kävelyä noin 45 min ja 200-300 verttimetriä.
    • Grøtfjordklumpan (aka Kalkberget): Hyvää sporttia, myös helpohkoja (kts. Camelveggen-sektori). Kävelyä noin 45 min ja joku 300 verttimetriä.
    • Hollenderan: Trad multipitch, seikkailullista. Käytetään monesti nimeä ”Baugen” vaikka se on vain yksi sektoreista. Kävelyä 3–4 tuntia, noin 800 verttimetriä. Paras sesonki heinä-elokuussa, kesäkuussa on vielä reilusti lunta.
    • Parhaat digioppaat/-topot löytyy Klatreforerista https://klatreforer.tromsoklatring.no/
  • Ja miksei Lofootit: Varsin kaunis paikka ja paljon kiipeilykalliota, mutta huonona puolena erittäin paljon matkailjoita heinä–elokuussa. Kiipeilyoppaita on diginä ja kirjoina sielä-täällä. Matkalla Lofooteille myös Narvikin seudulta löytyy hyviä kiipeilypaikkoja.