Finice 2021 -jääkiipeilykilpailu

Reitintekoa

Vuoristoklubin edustaja Tapio Alhonsuo (@rollomixed) oli reittimestarina tämän vuoden FinIce 2021-jääkiipeilykilpailussa. Pesti oli Tapion ensimmäinen kansainvälisessä kilpailussa. Tapion mietteitä urakasta:

Pandemian aiheuttamista matkustusrajoituksista johtuen osasin jo hieman ennakoida, että minua saatetaan pyytää tekemään reitit vuoden 2021 FinIce-kisaan. Kun pyyntö sitten tuli, tiesin jo mitä vastata. Oma tieni maailmancupiin oli alunperin sitä samaa jatkumoa, joka käynnistyi ensimmäisistä FinIce-kisoista. Halusin tietenkin omalta osaltani pystyä antamaan takaisin ja vastasin myöntävästi.

Minkä tahansa kiipeilykilpailun reiteillä on erilaisia tarkoituksia. Karsintojen tärkein asia on saada kilpailijat arvotettua siten, että heidät pystytään laittamaan paremmuusjärjestykseen. Tämä tarkoittaa hyvää hajontaa ilman tasapisteitä. Näin saadaan ennenkaikkea finalistit selville, ja kun heidät laitetaan kiipeämään käänteisessä järjestyksessä, voidaan olettaa että finaaleissa suoritukset paranevat kilpailija kilpailijalta.

Finaalien tärkein ominaisuus onkin ehkä huolehtia yleisölle sopivasta draaman kaaresta. Optimi on, että vain yksi kilpailija (per sukupuoli) topittaisi reitin. Etenkin tämä aspekti aiheutti minulle noviisina kisareitintekijänä eniten stressiä. Ääripäiden vaihtoehdot ovat siis, että kukaan ei pääse mihinkään, tai että kaikki topittavat. Minun onnistumiseni reitintekijänä oli tasan näiden ääripäiden välissä, ja finaalireittien vaikeuden säätö oli sen varassa, mitä minä kilpailijoiden kyvykkydestä tiesin. Asian aiheuttamaa päänvaivaa kuvaa hyvin se, että en saanut yhden muuvin aiheuttamien kysymysmerkkien takia nukuttua kisoja edeltävänä yönä, ja käynnistinkin nosturin viideltä kisa-aamuna lisätäkseni yhden mikron miesten finaalireittiin.

Naisten finaalissa tuli kaksi toppia ja miehissä yksi. Pidän suoritustani hyvänä, mutta olin ehkä myös hieman onnekas. Oli erittäin opettavaista nähdä koko kilpailu järjestäjien puolelta. Harkitsen mutta en lupaa tulevaisuudessa UIAA:n reitintekijäkoulutusputkeen hyppäämistä.

Isoin kiitos kuuluu apureitintekijälleni eli Oskarille @oskapaju , jonka kanssa yhteistyö ja pitkät päivät sujuivat iloisesti!

Vuoristoklubilaiset kisaamassa

Rovaniemen Vuoristoklubin edustus tämän vuoden FinIce2021-jääkiipeilykisoissa Haukiputaan jäätornilla oli vahvaa! Paikalla oli miehissä Jaakko Pellikka, Samuli Pekkanen ja Vicenc Jolis. Naisia edusti Mira Alhonsuo. Kylmän pohjoisviiman puhaltaessa Mira taisteli itsensä naisten sarjan voittoon, Jaakko miesten sarjassa sijalle 8, Samuli sijalle 9 ja Vice sijalle 11! Kisan voitto tarkoitti Miralle sekä Suomenmestaruutta että Eurooppa cupin osakilpailun voittoa.

Tässä vielä Miran kisahuumakuulumiset:

”Kiipeily tuntui hyvältä ja sujui rauhallisesti kylmästä tuulesta huolimatta. Sain pidettyä pään kasassa jännitykseltä ja taktikoitua käsien ravistelut ennen vaikeita muuveja. Naisten finaalireitin toppasi mun lisäksi myös vahva ja taitava Enni. Näissä tapauksissa aika määrittelee voittajan. Tällä kertaa olin nopeampi. Nämä olivat nyt neljännet FinIce-kisani Haukiputaalla. Kisajärjestelyt eivät pettäneet tälläkään kertaa. On huikeaa seurata vuosi toisensa jälkeen, miten upea ja motivoitunut porukkaa Oulusta löytyy näiden kisojen järjestämiseen. Siellä ihmiset tekevät tätä isolla sydämellä ja hymy huulilla. FinIce on kyllä erinomainen hakkukisa ja oli myös mahtavaa nähdä uusia kasvoja kisailijoissa.”