Noviisikiipeilijän katselmus kursseista

Noviisikiipeilijän katselmus RVK:n köysikiipeilyn alkeisiin, kalliokiipeilyn peruskurssiin ja liidikurssiin:

Hurahdin täysin kiipeilyyn (mikä ilmeisesti on lajille todella ominaista) huhtikuun alussa käytyäni Rovaniemen Väki -kiipeilykeskuksella sisäboulderoimassa. Kuten muutamilta kokeneemmilta tutuiltani sain ymmärtää, lajin syvin olemus löytyy niiltä kuuluisilta ulkokaltseilta ja bouldereilta, joten halu päästä ulos kokeilemaan oli suuri. Tietoni tarvittavista taidoista ja varusteista oli kuitenkin edelleen olematon, joten kuultuani Rovaniemen vuorisklubin järjestämistä kiipeilykursseista, otin selvää sisällöistä ja tiesin heti haluavani päästä lajin perusasioihin käsiksi konkareiden opissa, jotta voisin kiipeillä turvallisesti sekä luoda luottamusta välineisiin ja omaan toimintaan ulkokiipeilyssä. Itse kurssit sujuivat mainiosti niiden vetäjän, RVKn jäsenen, veteraanikiipeilijä Samuli Pekkasen avoimella, iloisella sekä rauhallisella, mutta samaan aikaan ytimekkäällä johdolla.

Ensimmäisellä köysikiipeilyyn alkeet kurssilla opimme Rovaniemen Hiidenkirnuilla muun muassa perusasioita kiipeilyn pelisäännöistä ja accessista, varusteista (köysistä, valjaista, kypäristä, sulkkareista jne.) sekä niiden turvaluokituksista ja kuinka niitä tulee oikeaoppisesti käyttää. Opettelimme myös yläköysivarmistusta, kiipeilijän ja varmistajan välistä kommunikointia, tarvittavia turvatoimenpiteitä ja tarkistuksia ja totta kai, parasta kaikessa, päästiin vielä kiipeilemään, right on!

Kalliokiipeilyn peruskurssilla taas harjoittelimme Rovaniemen Songan [Karhunulkki toim.huom] kiipeilykallioilla solmuja, erilaisten yläankkureiden rakentamista, joiden varassa yläköyden asennusta, ”lehmänhännän”, slingien ja jatkojen käyttöä käyttöä, prusikin avulla köydellä laskeutumista sekä opimme miten niitä kaltseja nyt löytää
(esim. 27crags), miten ne on greidattu sekä paljon muuta ja totta kai, päästiin taas tekemään ihan sitä ihteään, eli pynkeämään reittejä! Aiii ettien että.

Viimeisellä ja itseä eniten kuumottaneimmalla, eli liidikurssilla, kävimme läpi alaköysikiipelyn saloja ja opimme esimerkiksi, kuinka varmistajan tehtävät muuttuvat liidatessa yläköysikiipeilyyn verrattuna, harjoittelimme jatkojen sekä kiipeilyköyden klippausta reitille, simuloimme tippumisetäisyyksiä ja turvallista toimintaa, ennen kuin siirryimme itse kalliolle käytännön harjoitteisiin. Siellä harjoittelimme myös tippumista sekä millä keinoin voi pyrkiä tippumaan turvallisesti. Ja totta kai… Päästiin taas kiipeilemään! Aevan mahtavaa.

Kurssien aikana saimme käyttää tarvitessamme RVK:n varusteita, mikä antoi myös hyvin osviitta itselle tulevien omien varusteiden ostoon.

Olen kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen kursseihin, ja vaikka sisältöä oli paljon, osasi Samuli jäsentää kurssit siten, että jopa tiheäpäiselläkin kaverilla tarttui tietoa, taitoa ja itseluottamusta tulevaan kiipeilytoimintaan.
Kiitos Rovaniemen Vuoristoklubi ja Samuli Pekkanen, nähdään kaltseilla!

Terveisin,
Klubin tuore jäsen
Jouni